Стручна усавршавања | Одсек Висока школа за информационе и комуникационе технологије

Стручна усавршавања 

Универзитет у Сарајеву – Факултет за саобраћај и комуникације и Институт за саобраћај и комуникације Сарајево су у Сарајеву 11. и 12. маја 2023. године организовали конференцију „International conference on advances in traffic and communication technologies (ATCT)“ са овогодишњим тематским фокусом и радним поднасловом „Sustainable urban mobility“. Први дан конференције одржан је у сарајевској Вијећници, а други дан у просторијама Факултета за саобраћај и комуникације.

Универзитет у Сарајеву – Факултет за саобраћај и комуникације под покровитељством Министарства комуникација и промета Босне и Херцеговине, је у Сарајеву 26. и 27. маја 2022. године организовао Међународну конференцију „Advances in Traffic and Communication Technologies (ATCT)“ – „Нови трендови у саобраћајним и комуникацијским технологијама“ са овогодишњим тематским фокусом и радним поднасловом „Digital transformation and sustainable development in postal and logistics systems“ – „Дигитална трансформација и одрживи развој у поштанско-логистичким системима“.

Округли сто „Редефинирање универзалне поштанске услуге“

На позив Агенције за поштански промет Босне и Херцеговине и Факултета за саобраћај и комуникације Сарајево, наши наставници су активно учествовали на регионалном Округлом столу на тему „Редефинирање универзалне поштанске услуге“. На округлом столу организованом у Парламентарној скупштини БиХ, 28. и 29. маја 2019. учествовали се представници националних регулаторних агенција, ресорних министарстава, јавних и приватних поштанских операторa и образовних установа.

SITL Europe

Наставници студијских програма Поштанске и банкарске технологије и Поштанско-логистички системи посетили су SITL Europe (Semaine Internationale du Transport et de la Logistique), међународну недељу транспорта и логистике која је у периоду 20-23. марта одржана у Паризу заједно са Intralogistics Europe. SITL обухвата све производе и услуге из домена саобраћаја, ланаца снабдевања и информационих система.  У оквиру четвородневног програма осамдесет земаља са око 800 излагача је представило производе и иновације које се примењују у различитим сегментима пословања.

obuka_MTCNA+MTCWE
У Високој ICT школи се од 5. до 9. октобра одржала целодневна обука за стицање Микротик сертификата MTCNA i MTCWE. Обуку је одржао Сашо Јордаки, Mikrotik Sertified Trainer. Полазници обуке су били са Природно-математичког факултета, из Високе ICT школе, из Бит Пројекта, из G4S Secure Solutions и из KRAFT NT из Подгорице. Обука је била успешна и сви полазници су стекли одговарајуће сертификате.
Наши наставници посетили POST–EXPO 2017

Наставници студијског програма Поштанско-логистички системи посетили су међународни сајам POST–EXPO 2017 који је одржан у Женеви 26, 27. и 28. септембра 2017. године.

PHOTONICA 2017

Наши наставници, др Даница Мамула Тартаља и мр Никола Славковић, учествовали су на конференцији PHOTONICA 2017 - International School and Confernce on Photonics, која је одржана у периоду 28.8-1.9. 2017. године у просторијама САНУ у Београду. Наши наставници су успешно представили свој рад "One Approach to Laser Scanning Problems for Improvement Road Condition Diagnostics".

ПосТел 2016
XXXIV Симпозијум о новим технологијама у поштанском и телекомуникационом саобраћају, ПосТел 2016, одржан је крајем новембра на Саобраћајном факултету у Београду. Симпозијум организује Одсек за поштански и телекомуникациони саобраћај Саобраћајног факултета. Суорганизатори су: Јавно предузеће “Пошта Србије”, “Телеком Србија” а.д., Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ), Инжењерска комора Србије и Друштво за телекомуникације.
Наши наставници на XV конференцији Београдске берзе
Наши наставници, др Ана Равић, Милена Весић, др Горан Зајић и мр Никола Славковић, учествовали су на XV конференцији Београдске берзе "Upgrade 1N Belgrade", која је одржана у хотелу Хајат у Београду. Учесници су такође били директори водећих европских берзи, регулатори тржишта капитала и ИТ стручњаци укључени у креирање нових електронских платформи за плаћања. Кроз низ предавања и панела представљени су најновији токови тржишта капитала, као и позиција Србије у њима.
Наши наставници др Ана Савић и мр Никола Славковић су учествовали на међународној конференцији INTE 2016. у Бечу, Аустрија, и на позив г-дина Карла Wобера, декана Modul University Vienna, посетили ову установу. Том приликом, представљен им је детаљан програм рада престижне институције чији је оснивач Привредна комора Беча. Након тога, представници Modul универзитета, генерални менаџер Christian Hoffmann и MBA програм менаџер Јована Перић су узвратили посету Високој ICT школи. Радујемо се даљој сарадњи између наше две установе.
Велика повеља Високој ICT школи
У периоду од 13. до 16. јуна одржана је 60. јубиларна конференција ЕТРАН на којој је нашој Школи додељена Велика повеља у знак признања за изузетан допринос остваривању циљева и задатака ЕТРАН-а у периоду од 2007. до 2016. године. На овој конференцији су професори наше школе изложили стручни рад "Серверска апликација за унапређење електронског тестирања студената" аутора Марка М. Спасојевића, Миланка Краговића, Наталије Вугделије и Ненада Којића.
Учешће наших наставника на XIV Mеђународном симпозијуму Symorg

XIV Међународни симпозијум Symorg, одржан је на Златибору у периоду од 6. до 10. јуна 2014. године. Факултет организационих наука, као организатор, окупио је на овом Симпозијуму, бројне стручњаке, компаније, јавни сектор и друге релевантне организације и институције из земље и иностранства, из области менаџмента и других сродних дисциплина.