. | | Одсек Висока школа за информационе и комуникационе технологије

У складу са више од десет година традиције, Одсек Висока ИЦТ школа АТУСС академије Београд и ове године организује практичну наставу за ђаке средњих техничких школа.

Још давне 2011. године је успостављена сарадња са Електротехничком школом „Никола Тесла“ када је Висока ИЦТ школа била по први пут домаћин тадашњим ученицима трећег разреда и организовала им неколико различитих стручних курсева из области оперативних система, web дизајна и рачунарских мрежа. Курсеви су били јако добро прихваћени од стране ђака, а Висока ИЦТ школа је ту увидела огроман потенцијал у свом промовисању и обезбеђивању веће заинтересованости будућих кандидата за упис.

Сарадња са електротехничком школом се на обострано задовољство наставила и у наредним годинама, све до данашњих дана. У међувремену је успостављена сарадња и са електротехничким школама „Раде Кончар“, „Земун“, као и са Средњом техничком ПТТ школом. Током година, број одељења, група и смерова са којих су ђаци имали прилике да на курсевима код нас стекну бројне практичне вештине је рапидно растао.

Данас, Одсек Висока ИЦТ школа организује блок наставу за 24 одeљења, првенствено трећег разреда, смерова електротехничар рачунара, информационих технологија, администратора рачунарских мрежа, телекомуникација, мултимедије, електронике, техничар поштанског саобраћаја и телекомуникационих услуга. Готово 750 ђака подељених у 48 мањих група пролазе 12 различитих, пажљиво осмишљених курсева, у трајању од 5 радних дана, укупно 15 часова по курсу. На овај начин, на укупно 720 часова годишње, стручан и посвећен наставни кадар Високе ИЦТ школе са својим вишегодишњим искуством несебично пружа ученицима практична знања и даје им могућност да раде у савременим и добро опремљеним лабораторијама. То је уједно и прилика да наставници ђацима представе Високу ИЦТ школу у најбољем светлу са свим својим капацитетима, и кадровским и технолошким.

Општи утисак је да су ђаци јако задововољни, пре свега зато што им се пружа јединствена прилика да заиста нешто ново и практично науче, од израде сајта, апликативног програмирања, израде база података, администрирања оперативним системима, конфигурисања мрежних уређаја, мултимедијалних обрада, радом са оптиком, радом са специјализованим софтвером Поште Србије и SAP системским софтвером где се административни процеси унутар организације организују, управљају и оптимизују. Анкете које ђаци попуњавају на крају реализације курса, као и повратне информације од разредних старешина из средњих школа су увек позитивне.

Доказ да је Одсек Висока ИЦТ школа на добром путу, када је реч о овом виду промовисања, јесте и чињеница да сваке године преко 25 ђака захваљујући њиховом свеопштем позитивном утиску стеченом током реализације курсева и упише Одсек Висока ИЦТ школа.