Стручно предавање - Михаило Јоксимовић, Senior Software Engineer у Мicrosoft-u | | Одсек Висока школа за информационе и комуникационе технологије

Стручно предавање - Михаило Јоксимовић, Senior Software Engineer у Мicrosoft-u 

На велико задовољство нашег ICT Одсека, 27. фебруара 2024. године, бивши студент ИТ-а, а садашњи Senior Software Engineer у Мicrosoft-у, Михаило Јоксимовић, поново је (на иницијативу професора др Ненада Којића) одржао предавање, овог пута на тему „Контејнеризација, виртуелизација и изолација - када, како и зашто“.

Михаило је отворио предавање са кратким историјатом о томе зашто су контејнери настали и објаснио је како представљају de-facto стандард за развијање и дистрибуцију апликација. Нагласио је и да спадају и у једно од неопходних знања које сваки инжeњер мора поседовати. С тим у вези, говорио је како је Docker постао доминантно решење, и као такво чини уједно и најелегантије и најједноставније решење. Након тога, осврнуо се на разлике између контејнера и VM-а. Детаљно је објаснио како контејнери раде на Windows-u и Linux-u, шта је тзв. OCI стандард и зашто је битан, шта је runtime за контејнере и како се разликује на Windows-u и Linux-u. Предавање је завршио са интересантним детаљима о томе како контејнери раде на Windows-u "испод хаубе" и како се све то мапира на Linux оперативни систем.

Mihajlo Mihajlo Mihajlo Mihajlo Mihajlo Mihajlo Mihajlo Mihajlo Mihajlo Mihajlo Mihajlo Mihajlo Mihajlo