Мрежно и софтверско инжењерство | | Одсек Висока школа за информационе и комуникационе технологије

Мрежно и софтверско инжењерство 

Мрежно и софтверско инжењерство

Мастер студијски програм Мрежно и софтверско инжењерство обично бирају студенти са основним знањем о рачунарским и телекомуникационим мрежама. На овом студијском програму научићете још више о:

  • техникама рутирања,
  • администрирању Linux и Windows система,
  • бежичним мрежама,
  • безбедности рачунарских мрежа,
  • системима видео надзора,
  • пројектовању мрежа

Већина наших студената је запослена, па се предавања и лабораторијске вежбе организују у поподневним часовима и викендом. Студенти који заврше наше мастер студије остварују један од главних услова за стицање звања лиценцираног инжењера - пројектаната мрежа свих напонских нивоа, нпр. ЕП 05-02, ЕП 05-03 и сл.

Наши студенти раде у фирмама које се баве рачунарским и телекомуникационим мрежама, као што су Телеком Србија, SBB, Telenor, VIP, Orion телеком, али и у разним компанијама које захтевају добро познавање мрежа – на пример NCR и Народна банка Србије.

Више информација о студијском програму можете погледати овде.

Ово је део коментара наших мастераша:

Марко Митић,
Оперативни инжењер за мрежну и сервисну подршку
Телеком Србија а.д. Одељење за IP/MPLS мрежу

“Завршио сам смер Теломуникације. Како се техника брзо развија, циљ образовне установе овог типа је да понуди својим студентима најсавременији програм са сваком новом школском годином. Ова образовна установа се заиста труди да својим студентима пружи савремена знања и испрати најновије трендове како би, када заврше студије, били обучени и спремни да се упусте у било који ИЦТ посао.”

Душан Станковић,
Network engineer
Unicom-Telecom d.o.o. Београд

“Запослен сам у фирми под називом Unicom-Telecom последњих 13 месеци на позицији Систем инжењер за мрежна решења. Завршио сам основне студије на Вишој ИЦТ школи 2014. године, а касније сам 2017 уписао мастер студије које сам успешно окончао 2019 године.

Каријеру сам започео 10 месеци пре него што сам дипломирао на основним студијама. Прва позиција ми је била техничар телекомуникација, на којој сам био до мог дипломирања. До првог посла ме је довело искључиво знање које сам стекао током школовања, пре свега практичне природе јер је позиција захтевала одмах практичног искуства. Касније је све више долазило до изражаја и стручно знање из области телекомуникација и мрежа.  

Након дипломирања сам прешао на позицију инжењера мреже и телекомуникација на којој сам био нешто више од 3 године. Током овог периода ми је пуно користило знање стечено из предмета телекомуникације, рачунарске мреже, бежичне мреже и све око мрежа генерално.

Након овога сам прешао на позицију Core network инжењер и тада сам уписао мастер студије. Један од мојих најбољих корака у животу. Теоријско знање са наставе и лабораториjске вежбе са предмета на мастер студијама је мени изузетно много користило на послу јер сам буквално сваког дана могао стечено знање да применим у пракси. Напредак је био изузетан у мојој каријери. На мастер студијама сам бирао предмете који су се тицали искључиво мрежа и донеле ме знање које сам кроз посао утврдио и само допуњавао.

Након завршених мастер студија имао сам доста могућности за напредовањем како овде тако и у иностранству. Остао сам у Србији, радим за домаћу фирму, стечено знање сваког дана проширујем, и као што и све интересује од нашег позива и струке може поприлично лепо да се заради и да се лагодно живи са зарадом која је за Београд око 4 пута већа од просека. Наша школа је за сваку препоруку што се мене тиче, и то на свим нивоима, почев од наставног кадра, преко опреме која се користи за лаб вежбе па до знања и звања са којим се излази из школе.

Ја сам само један од бројних колега који су такође завршили нашу школу и који су успешни у каријерама!!!”

Димитрије Недељковић,
Инжењер за IP Core мрежу
Моја Supernova (Телеком Србије)

“Школовање на Високој ИЦТ школи сам почео 2011. на студијском програму Телекомуникације, а завршио 2018 одбраном Мастер рада. У току школовања сам се заинтересовао за рачунарске мреже на предметима у школи и одлучио да се у том смеру професионално усавршавам. Знање стечено у школи ми је била велика основа која ми је помогла да напредујем и да се даље усавршавам на пословима и у фирмама у којима сам до сад радио. Школа доста прати трендове и у кораку је са новим технологијама на већини поља у ИТ-ју. У школи би било добро да се уведе да студенти имају више праксе, да се сарађује са више фирми, да се у сарадњи са фирмама одраде и неки пројекти. Генерално закључак је да за разлику од осталих високошколских установа, Висока ИЦТ даје много више практичног знања али увек може боље.”

Милан Јовановић,
Руководилац ИТ инфраструктурних операција
Atlantic Grupa (правно лице Atlantic Grand)

“Основне студије сам завршио 2007.год на смеру Телекомуникције. Специјалистичке студије сам завршио 2014. год на студијском програму Електронске комуникације, модул Мрежне технологије. Тренутно припремам мастер рад на модулу Мрежно и софтверско инжењерство.

На Високој ИЦТ школи сам се први пут сусрео са рачунарским мрежама и cisco курсем што се касније испоставило као мој примарни "позив" за даљи развој и практично усавршавање у свету привреде. Поред овога, искуства као и пријатељства која сам стекао током студирања су такође нешто што ми и дан данас значи. Овде бих истакао такође на однос између професора и студента, који се у мом случају показао веома позитивно. На крају сам и сам добио прилику и част да своје неко скромно искуство, преносим студентима путем предмета Практикум из рачунарских мрежа 2 једном годишње током летњег триместра.

И за крај бих рекао, уколико сте жељни знања и праксе, при чему стављам акценат на праксу, квалитетним односом са професорима и уколико сте спремни да уложите енергију у напоран рад који вас неминовно чека (пре или касније), онда је Висока ИЦТ школа право место за вас.”

Душан Урошевић,
Project Manager
b4b d.o.o. SAP system integration partner for South European countries

“Када сам уписивао Високу ИЦТ школу био сам добро упознат са студијским програмима и на другим високошколским установама. Висока ИЦТ школа се издвојила по савременим студијским програмима и свеобухватном приступу изучавања информационих технологија. Током основних студија, на студијском програму Интернет технологије, утврдио сам и битно проширио своја ИТ знања. Кроз лабораторијске вежбе дошао сам у додир и стекао вештине које су ми касније веома значиле у професионалној каријери систем администратора и ИТ менаџера. Специјалистичке студије, студијски програм Мрежне технологије, за мене су биле логичан наставак образовања на Високој ИЦТ школи. Посвећеност и стручност професора ове школе, савремене и одлично опремљене лабораторије, студијски планови који прате развој ИЦТ технологије, добитна су комбинација за свакога ко жели успешну ИТ каријеру.”

Димитрије Никић,
IP Core Network Engineer
SBB

“Завршио сам смер Телекомуникације на основим студијама док сам на мастер студијама завршио смер Мрежно и софтверско инжењерство. Кад сам уписао факултет, нисам ни знао колики спектар различитости нуди смер Телекомуникације.

Како сам студије приводио крају схватио сам да своје знање могу да искористим на разним пословним позицијама. Кроз искуство на различитим пословима попут Инжењера техничке подршке у SOX-у, ИТ Администратора, и на крају IP Core Network Engineer-а увидео сам да ми је факултет пружио одличну основу коју сам надоградио обукама попут CCNP сертификата и мастер студијама, а то ми се вишеструко исплатило. У тренутној фирми SBB сам чак три пута напредовао за мање од 2 године захваљујући одличној подлози мрежних предмета на студијама. У наредном периоду могу да напредујем на неку вишу позицију, или потпуно променим окружење и уђем у неки други тим.

Могућности су велике уз ИЦТ школу! ”
Никола Ковинић,
Инжењер за рачунарске мреже и вођа програмера
Platoo Group

“На Високој ИЦТ сам био прво модул Wеб програмирање на основним студијама. Потом сам завршио и специјалистичке и мастер студије. С обзиром да сам изабрао смер за програмере, трудио сам се да одаберем изборне предмете везане за мреже тако да обухватим све области. Мастер рад сам одбранио тако што сам користио целокупно знање из свих области и мрежа и програмирања (програмирање SDN мрежа).

У даљем раду ми је доста помогло велико искуство професора који су нам пренели знање из праксе. Тако да приликом запослења врло лако сам се уклопио. Такође је велики плус школе што се доста практично ради и да се све што се научи врло лако примени у пракси.

На факултету сам волео све предмете јер у сваком предмету видео велики број корисних информација које могу да искористим у даљем животу, како у послу (програмирање, мреже), тако и у приватном животу (NLP). ”

Марко Андрејић,
Security Engineer
ITAF ICT Services d.o.o.

“Мастер студије су ми омогућиле да стекнем додатно знање из технологија са којима свакодневно радим, како на послу тако и код куће. Доста рада се заснива на лабораторијским вежбама које могу представљати одличне смернице ка даљем усавршавању из различитих обласни ИТ технологија. Препоручио бих свима који желе да допуне своје знање и да сарађују на занимљивим пројектима са одличним професорима, а и колегама и колегиницама.”

Марко Павлићевић,
Cybersecurity инжењер
TG-Sec

“Давне 2003. године, у тадашњој "Вишој школи за Информационе и комуникационе технологије", отворен је нови смер - Интернет технологије, а ја сам уписан као један од студената прве генерације овог новог плана и програма. На овом одсеку слушао сам предмете највише везане за рачунарске мреже (Рачунарске мреже, Оперативни системи, Протоколи и уређаји за рутирање, Мреже за приступ). Три године након основних студија, уследила је специјализација у истом професионалном смеру, а у међувремену (као и након школовања) сам полагао испите за cisco сертификације (CCNA, CCNP, CCNE). Током специјалистичких студија, појавили су се и нови предмети који су допринели мом стручном усавршавању (Оптичке и Бежичне мреже, Администрирање система и IP телефонија). Сада сам тренутно на мастер студијском програму Мрежно и софтверско инжењерство.

Захваљујући добром и интензивном школском програму, као и стручном наставном кадру, изградио сам самопоуздање које ми је омогућило да се представим приватним компанијама које су водеће на нашим просторима у свету пројектовања и одржавања рачунарских мрежа.”
Радован Митричевић
Администратор телекомуникационих система
Рачунарски центар Универзитета у Београду, Сектор за рачунарско комуникационе-технологије

“У току студија сам стекао одличну основу за даље усавршавање из области мрежних технологија. Школа прати најновије трендове и прилагођава наставни план и програм истим, па се тако поједини предмети који су на располагању студентима Високе ICT школе, са закашњењем појављују у наставним плановима осталих високошколских установа. Сматрам да је велика предност што је већина предмета изборног типа, јер студенти на тај начин прилагођавају студије личним интересовањима. Лабораторије су опремљене по најсавременијим стандардима и обезбеђују стицање неопходног знања и практична искуства која се одмах могу применити у пракси. Велика похвала и за стручни колектив школе који прати савремене технологије и успешно их интегришу у свакодневну наставу, како би студенти који заврше ову школу могли бити равноправни на међународном тржишту рада.”

Стеван Ђерић
project manager
Centrus TIM

“Драге будуће колеге, обраћам се вама који сте сада у дилеми на коју стазу даљег образовања закорачити. Ако сте амбициозни, вредни, волите динамику и иновације топло вам препоручујем ТК смер а касније и мастер студије на студијском програму Мрежно и софтверско инжењерство. Из свог личног искуства тврдим да је ТК смер одличан избор где имате сијасет сјајних предмета везаних за телекомуникације и IP технологије а ви ћете током школовања видети шта вам највише лежи и чиме желите касније да се бавите. Смер нуди огромна знања из најважнијих области телекомуникација као што су радио мреже, оптичке мреже, IP мреже, системи приступа, VoIP итд. Ако пак имате интересовање према програмирању опет је ТК смер сјајна прилика да научите и тако нешто одабиром изборних предмета који се заснивају на програмирању.

Имао сам ту част и задовољство да будем у првој генерацији студената на мастер студијама и да међу првима ако не и први одбраним мастер рад па са поносом могу да кажем да сам на мастер студијама надоградио своје претходно стечено знање из области мрежних технологија и софтверског инжењерства.

Погрешио бих ако не бих похвалио стручни кадар са КТ смера и мастер студија где ћете срести сјајне професоре и асистенте који ће вам, убеђен сам, са лакоћом пренети своја знања. Морам да напоенем да су мени лабораторијске вежбе којих има готово за све предмете јако помогли касније када сам ступио у радни однос. То је једна од главних ствари која одваја студије на ICT Школи од студија на осталим школама и факлутетима где ви добијате поред теоријског знања и стручно снање које вас лакше доводи до првог послодавца.

Тренитно сам project manager у фирми Centrus TIM чије седиште је у Загребу а која изводи радове у RAN мрежи на територији Немачке и Норвешке. За скоро седам година сам прошао готово све позиције у RAN мрежи да бих сада захвалјујући искуству и мастер дипломи водио пројекте за операторе као сто су Deutsche Telekom, Vodafon, Telefonica...

Радујем се вашем упису на мастер студије, такође се радујем будућој здравој конкуренцији на тржишту рада у области телекомуникација.

Марија Милић
ICT Monitoring & Operations engineer
ITAF

“Основне студије сам завршила на смеру Телекомуникације, а пошто сам била задовољна студијама и професорима, уписала сам и мастер студије које ускоро завршавам. Избор предмета из различитих области пружио ми је могућност да конкуришем за позиције из различитих домена како телекомуникација тако и ИТ-а. Одмах након завршетка основних студија добила сам посао као NOC инжењер. Тренутно радим у фирми ITAF на позицији ICT Monitoring & Operations engineer.”