Мрежне и рачунарске технологије | | Одсек Висока школа за информационе и комуникационе технологије

Мрежне и рачунарске технологије 

Mrežne i računarske tehnologije

Студијски програм Мрежне и рачунарске технологије је нов акредитован студијски програм и представља прави избор за све оне које занимају теоријска и практична знања за самостално решавање проблема у техничком одржавању опреме и система преноса у рачунарским мрежама и за рад са рачунарским апликацијама.

Mrežne i računarske tehnologije

Студенти се квалификују за квалитетно извршавање послова конфигурисања, пројектовања, дизајнирања и администрирања рачунарских мрежа, те рад са мултимедијалним садржајима за техничке послове у електронским медијима, управљање базама података, програмирање рачунарских апликација.

Mrežne i računarske tehnologije

На студијском програму Мрежне и рачунарске технологије студенти ће научити да:

  • конфигуришу мрежне уређаје
  • дизајнирају и администрирају рачунарске мреже
  • постављају оптичке и бежичне сензорксе мреже
  • подигну безбедност у мрежама на виши ниво
  • администрирају Windows и Linux оперативне системе
  • програмирају мрежне апликације у iOS оперативном систему, као и програмима Python и Java
  • раде са мултимедијалним садржајима.
Mrežne i računarske tehnologije

Наши студенти се запошљавају у водећим фирмама из обласати провајдера телекомуникационих услуга као систем администратори, систем инжењери, инжењери за планирање мобилних и рачунарских мрежа, тест инжењери, инжењери за развој апликација, инжењери оптичких мрежа, агенти продаје телекомуникационих услуга и на сродним позицијама.

Mrežne i računarske tehnologije

Наставни програми су усклађени са савременим концептом обука глобалних произвођача мрежне опреме, као што су Cisco, Mikrotik, Corning. Студенти ће стећи практична знања у реалном окружењу која се могу искористити за припрему полагања индустријских сертификационих испита из области рачунарских, бежичних и оптичких мрежа, сензорских система, те програмирања мобилних платформи.

Mrežne i računarske tehnologije

Посебна пажња је посвећена стицању знања применљивих у пракси, тако да је обезбеђен самостални рад у савременим и добро опремљеним лабораторијама за рачунарске мреже и оптику.

Mrežne i računarske tehnologije

У Школи постоје и локалне Cisco и Mikrotik академије које студенти могу да похађају, а које су усклађене са редовном наставом. По завршетку обука студенти могу да стекну светски признате индустријске Cisco (CCNA) и Mikrotik (MTCNA) сертификате што им омогућава да постану конкурентнији на тржишту.

Mrežne i računarske tehnologije

Овај студијски програм пружа основу за наставак студија на мастер струковним студијама Мрежно и системско инжењерство, које отварају нове могућности у погледу стручног усавршавања.

Утиске наших студената о студијама можете погледати овде.

Mrežne i računarske tehnologije

Са остварених 180 ЕСПБ бодова и завршеним основним струковним студијама на студијском програму Мрежне и рачунарске технологије могуће је стечена знања лако да надоградите и даље се усавршити у области мрежних технологија уписом мастер студијског програма Мрежно и системско инжењерство и тиме стећи додатних 120 ЕСПБ. 300 ЕСПБ је ниво једнак нивоу који имају и мастер академске студије.

 

Добродошлицу на студијски програм Мрежне и рачунарске технологије желе вам наставници и сарадници студијске групе!

 

Mrežne i računarske tehnologije

Више информација о студијском програму можете погледати овде.

 

Ово је део коментара наших дипломаца који су својевремено завршили студијске програме Телекомуникације и Комуникационе технологије чијим иновирањем је настао студијски програм Мрежне и рачунарске технологије:

 

Матеја Манић
Cloud System инжењер
Coming IT technology

Радим у тиму Network i Security где се доста сусрећем са проблемима као што су пројектовање мрежа, разни troubleshoot-и, проблеми везани за рутирање, влан-ови, подешавање впн-а, Л2, Л3 свичеви, конфигурација ASA итд… Завршио сам смер Комуникационе технологије и желим да нагласим да сам се са доста ствари из ових области сусретао на нашој Високој ICT школи у виду лаб вежби.

Након проведених месец дана у Networking-u већ су ми понудили учешће у тиму Cloud i Инфраструктура као Cloud System инжењер јер им треба млад и амбициозан инжењер који има добру базу у мрежама, а све то сам стекао на нашој Високој ICT школи и уписом Cisco Академије у оквиру ICT-а преко које сам касније и Cisco CCNA сертификат положио.

Желим да се усавршавам и усвајам нова знања. Због тога настављам даље са школовањем, уписао сам мастер студије Високе ICT и прва сам година. Свакоме бих препоручио да упише АТУСС, Одсек Висока ICT!

 

Илија Етински
Виши стручни сарадник
Народна банка Србије

Мој пут до успешног и сигурног посла, у установи од кредибилитета као што је Народна банка Србије води управо преко АТУСС академије, Одсека Висока ICT. Запослен сам у Народној банци Србије од 2020. године. Радим у Сектору за платни систем, Одељење за оперативне послове и управљање ризицима платног система, на позицији Виши стручни сарадник.

Пратећи своја интересовања и потребе радног тржишта, 2017. године уписао сам Високу ICT, смер Комуникационе технологије и касније изабрао модул Системско инжењерство. Уз помоћ одличног наставног особља стекао сам квалитетна знања за потребе одржавања комуникационе опреме у рачунарским, мобилним, оптичким и сензорским мрежама. Након завршетка студија, поред најлепших успомена које су учиниле да студирање буде право задовољство а не обавеза, обучен сам за администрирање сложених рачунарских мрежа и решавање захтевних и савремених ИКТ проблема у реалном окружењу, због чега сам веома срећан и задовољан. И то није све, по успешном завршетку основних студија, жељан нових теоријских и практичних знања, уписао сам и завршио мастер студије на смеру Мрежно и софтверско инжењерство.

Пуно захвалности наставном особљу, колегама и ветар у леђа свим будућим студентима!

 

Бошко Медаковић
Администратор у ИТ подршци
Академији техничких струковних студија Београд

Током студирања на студијском програму Комуникационе технологије стекао сам дубоко разумевање основних принципа комуникационих технологија, ИТ инфраструктуре и умрежавања. Осим теоријског знања, био сам у могућности да стекнем важне практичне вештине. Само пар дана након дипломирања, запослио сам се као Администратор у ИТ подршци на Академији техничких струковних студија Београд и на тој позицији сам већ 8 месеци. Захваљујући практичним искуствима са основних студија обучен сам да решавам техничке изазове, ефикасно отклањам проблеме и да се прилагођавам новим технологијама, што се од мене и очекује на радном месту. Такође бих напоменуо значај Cisco курса за моје образовање и професионално усавршавање. Рад са професионалном Cisco опремом у лабораторији ми је омогућио да стекнем изузетно практично искуство. Све препоруке!

 

Марко Митић
Инжењер за мрежну и сервисну подршку
Телеком Србија

Завршио сам смер Телекомуникације на Високој ICT. Како се техника брзо развија, циљ образовне установе овог типа је да понуди својим студентима најсавременији програм са сваком новом школском годином. Ова образовна установа се заиста труди да својим студентима пружи савремена знања и испрати најновије трендове како би, када заврше студије, били обучени и спремни да се упусте у било који ICT посао. Тренутно радим као инжењер за мрежну и сервисну подршку у Телекому Србије и знања стечена из бројних телекомуникационих и мрежних предмета ми и те како користе у свакодневним радним активностима. Могу да се похвалим да поред редовног посла на решавању сметњи на ИП сервисима за пословне кориснике, још водим и мали тим програмера са којим правим Nocportal, сајт који се интерно користи од стране запослених на решавању сметњи и дијагностици на разним платформама (ИП мрежи, приступним уређајима DSL и GPON технологије). Упиши АТУСС, Одсек Висока ICT!

 

Димитрије Никић
IP Network Engineer Expert
A1 Србија

Завршио сам смер Телекомуникације на основим студијама док сам на мастер студијама завршио смер Мрежно и софтверско инжењерство. Кад сам уписао факултет, нисам ни знао колики спектар различитости нуди смер Телекомуникације.

Како сам студије приводио крају схватио сам да своје знање могу да искористим на разним пословним позицијама. Кроз искуство на различитим пословима попут Инжењера техничке подршке у SOX-u, ИТ Администратора, затим IP Core Network Engineer-a у фирми СББ, увидео сам да ми је Одсек Висока ICT пружио одличну основу коју сам надоградио обукама попут CCNP сертификата и мастер студијама, а то ми се вишеструко исплатило. Током своје каријере више пута сам напредовао захваљујући одличној подлози мрежних предмета на студијама. Управо сам прешао да радим за мобилног оператера А1 Србија на позицији IP Network Engineer Expert.

Могућности су велике уз АТУСС и Одсек Висока ICT!

 

Урош Миловановић
струковни инжењер електротехнике и рачунарства
„Robert Bosh“, Београд

Моје име је Урош Милановић и један сам од студената Високе ICT школе. После завршене средње Економско-трговинске школе, определио сам се за Високу ICT школу, смер Телекомуникације (сада Комуникационе технологије) и стекао звање струковни инжењер електротехнике и рачунарства. Још за време студирања запошлио сам се у компанији „Robert Bosh”, најпре на позицији практиканта, а недавно сам постао и стални запослени ове компаније у IT сектору. Током студирања имао сам прилику да се упознам са радом у сличном окружењу приликом обављања стручне праксе у компанији Телеком Србија на трећој години студија. Такође, лабораторијске вежбе из предмета Антене и предмета Рачунарске мреже су биле јако интересантне, зато што смо за потребе израде завршног рада из првог предмета имали задатак да направимо антену, а током вежби из предмета Рачунарске мреже научили смо да конфигуришемо рутере, свичеве, као и да додељујемо IP адресе. Још једна предност ове школе је доступност професора за било каква питања везана, како за само студирање, тако и за теме које се тичу запослења. Такође постоји могућност сарадње и након завршетка студија. На основу досадашњег искуства, свог, а и колега са факултета, могу рећи да су студенти који заврше Високу ICT школу заиста успешни у компанијама у којима су запослени, тако да бих свакоме ко тренутно размишља о упису факултета, препоручио Високу ICT школу.

 

Петар Андрејић
струковни инжењер електротехнике и рачунарства
„Дунав осигурање“, Београд

Прелепе и драге успомене вежу ме за студирање на Високој ICT школи. Искуство стечено на студијама помогло ми је да се формирам као академска личност, а знање усвојено од квалитетног кадра да се развијам у професионалној каријери. На Високој ICT сам завршио основне студије – смер Телекомуникације (сада Комуникационе технологије), а затим сам своје знање надоградио студирајући Цисцо академију. Данас сам инжењер са 12 година искуства у IT-у, са учешћем у великом броју пројеката. Позиција на којој тренутно радим је ИТ Project manager у Информатичкој функцији Компаније „Дунав осигурање“ а.д.о. Желим свима најлепше да препоручим Високу ICT школу јер поседује све потребне квалитете за правилно и професионално развијање младих инжењера.

 

Тања Ћосић
струковни инжењер електротехнике и рачунарства
„Цетин Србија“, Београд

Зовем се Тања Ћосић и бивши сам студент ICT школе. У моменту када сам уписала факултет већ сам радила у компанији Теленор као drive тест техничар што је подразумевало рад на терену са специјалном опремом за снимање перформанси мобилне мреже што сваки оператер ради периодично ради оптимизације рада и ресурса мреже. Након завршених основних и касније специјалистичких студија на Високој ICT школи, од компаније сам добила и признање новостечених знања из различитих домена стуке и прилику да ми се повери анализа измерених резултата, оперативни рад над .log фајловима као и право промене параметара на самој мрежи, приступ ситемима оперативног дела и могућност напредовања. Мислим да је ICT школа прави избор за људе који желе оперативно и практично да се баве било којим делом посла у домену струке, и колико знам доста колега је јако брзо нашло посао у оквиру телекомуникационих и IT компанија (SBB, MTS ….).