Комуникационе технологије (модул Системско инжењерство) - акредитација 2017. | | Одсек Висока школа за информационе и комуникационе технологије

Комуникационе технологије (модул Системско инжењерство) - акредитација 2017. 

 Системско инжењерство

Модул Системско инжењерство студијског програма Комуникационе технологије нуди будућим студентима едукацију и ново искуство у контакту са модерним технологијама које нас окружују у свакодневном животу. На овом модулу своје интересовање за информационе и комуникационе технологије будући студенти могу проширити следећим знањима:

  • имплементација преносних комуникационих система (жични и оптички кабловски системи, бежични системи) и управљање тим системима,

  • имплементација и конфигурација рачунарских мрежа,

  • решавање проблема у окружењу применом сензорских мрежа, 

  • управљање административним системима (wиндоwс и линуx сервери), 

  • знање из програмских језика и програмирање мобилних платформи,

  • управљање системским пословним софтвером,

  • креирање и управљање мултимедијалним садржајем.

По завршеним основним студијама, наши студенти, као струковни инжењери електротехнике и рачунарства, односно системски инжењери, налазе послове у престижним компанијама из области телекомуникација, администрирања и управљања рачунарским мрежама, сервис провајдерима и компанијама које се баве имплементацијом софтверских решења у овим областима. Међу најзначајнијим компанијама могу се напоменути, пре свега Телеком Србија и Народна банка Србије, затим А1, Теленор, Орион, ТелеГроуп, СББ, РТС и друге. 

Више информација о предметима који се слушају на студијском програму можете прочитати у брошури

У наставку су коментари и мишљења наших дипломаца који су запослени у IT компанијама:

Матеја Манић,
Cloud System инжењер
Coming IT technology

Радим у тиму Network i Security где се доста сусрећем са проблемима као што су пројектовање мрежа, разни troubleshoot-и, проблеми везани за рутирање, влан-ови, подешавање впн-а, Л2, Л3 свичеви, конфигурација ASA итд… Завршио сам смер Комуникационе технологије и желим да нагласим да сам се са доста ствари из ових области сусретао на нашој Високој ICT школи у виду лаб вежби.

Након проведених месец дана у Networking-u већ су ми понудили учешће у тиму Cloud i Инфраструктура као Cloud System инжењер јер им треба млад и амбициозан инжењер који има добру базу у мрежама, а све то сам стекао на нашој Високој ICT школи и уписом Cisco Академије у оквиру ICT-а преко које сам касније и Cisco CCNA сертификат положио.

Желим да се усавршавам и усвајам нова знања. Због тога настављам даље са школовањем, уписао сам мастер студије Високе ICT и прва сам година. Свакоме бих препоручио да упише АТУСС, Одсек Висока ICT!

Илија Етински,
Виши стручни сарадник
Народна банка Србије

Мој пут до успешног и сигурног посла, у установи од кредибилитета као што је Народна банка Србије води управо преко АТУСС академије, Одсека Висока ICT. Запослен сам у Народној банци Србије од 2020. године. Радим у Сектору за платни систем, Одељење за оперативне послове и управљање ризицима платног система, на позицији Виши стручни сарадник.

Пратећи своја интересовања и потребе радног тржишта, 2017. године уписао сам Високу ICT, смер Комуникационе технологије и касније изабрао модул Системско инжењерство. Уз помоћ одличног наставног особља стекао сам квалитетна знања за потребе одржавања комуникационе опреме у рачунарским, мобилним, оптичким и сензорским мрежама. Након завршетка студија, поред најлепших успомена које су учиниле да студирање буде право задовољство а не обавеза, обучен сам за администрирање сложених рачунарских мрежа и решавање захтевних и савремених ИКТ проблема у реалном окружењу, због чега сам веома срећан и задовољан. И то није све, по успешном завршетку основних студија, жељан нових теоријских и практичних знања, уписао сам и завршио мастер студије на смеру Мрежно и софтверско инжењерство.

Пуно захвалности наставном особљу, колегама и ветар у леђа свим будућим студентима!

Бошко Медаковић
Администратор у ИТ подршци
Академији техничких струковних студија Београд

Током студирања на студијском програму Комуникационе технологије стекао сам дубоко разумевање основних принципа комуникационих технологија, ИТ инфраструктуре и умрежавања. Осим теоријског знања, био сам у могућности да стекнем важне практичне вештине. Само пар дана након дипломирања, запослио сам се као Администратор у ИТ подршци на Академији техничких струковних студија Београд и на тој позицији сам већ 8 месеци. Захваљујући практичним искуствима са основних студија обучен сам да решавам техничке изазове, ефикасно отклањам проблеме и да се прилагођавам новим технологијама, што се од мене и очекује на радном месту. Такође бих напоменуо значај Cisco курса за моје образовање и професионално усавршавање. Рад са професионалном Cisco опремом у лабораторији ми је омогућио да стекнем изузетно практично искуство. Све препоруке!

Марко Митић
Инжењер за мрежну и сервисну подршку
Телеком Србија

Завршио сам смер Телекомуникације на Високој ICT. Како се техника брзо развија, циљ образовне установе овог типа је да понуди својим студентима најсавременији програм са сваком новом школском годином. Ова образовна установа се заиста труди да својим студентима пружи савремена знања и испрати најновије трендове како би, када заврше студије, били обучени и спремни да се упусте у било који ICT посао. Тренутно радим као инжењер за мрежну и сервисну подршку у Телекому Србије и знања стечена из бројних телекомуникационих и мрежних предмета ми и те како користе у свакодневним радним активностима. Могу да се похвалим да поред редовног посла на решавању сметњи на ИП сервисима за пословне кориснике, још водим и мали тим програмера са којим правим Nocportal, сајт који се интерно користи од стране запослених на решавању сметњи и дијагностици на разним платформама (ИП мрежи, приступним уређајима DSL и GPON технологије). Упиши АТУСС, Одсек Висока ICT!

Димитрије Никић
IP Network Engineer Expert
A1 Србија

Завршио сам смер Телекомуникације на основим студијама док сам на мастер студијама завршио смер Мрежно и софтверско инжењерство. Кад сам уписао факултет, нисам ни знао колики спектар различитости нуди смер Телекомуникације.

Како сам студије приводио крају схватио сам да своје знање могу да искористим на разним пословним позицијама. Кроз искуство на различитим пословима попут Инжењера техничке подршке у SOX-u, ИТ Администратора, затим IP Core Network Engineer-a у фирми СББ, увидео сам да ми је Одсек Висока ICT пружио одличну основу коју сам надоградио обукама попут CCNP сертификата и мастер студијама, а то ми се вишеструко исплатило. Током своје каријере више пута сам напредовао захваљујући одличној подлози мрежних предмета на студијама. Управо сам прешао да радим за мобилног оператера А1 Србија на позицији IP Network Engineer Expert.

Могућности су велике уз АТУСС и Одсек Висока ICT!