Интернет технологије (модул Администрирање рачунарских мрежа) | | Одсек Висока школа за информационе и комуникационе технологије

Интернет технологије (модул Администрирање рачунарских мрежа) 

Интернет технологије (модул Администрирање рачунарских мрежа)

Сврха модула Администрирање рачунарских мрежа јесте образовање компетентних стручњака за занимања у области рачунарских мрежа која су тражена на домаћем и међународном тржишту. Уколико желите практична и употребљива стручна знања у планирању, имплементацији, одржавању и администрирању рачунарских мрежа, онда је овај модул управо вама намењен.

На модулу Администрирање рачунарских мрежа стећи ћете темељна знања и вештине из области:

  • мрежних протокола, односно правила за комуницирање у рачунарским мрежама,
  • мрежних уређаја и мрежних оперативних система,
  • планирања и пројектовања рачунарских мрежа,
  • безбедности у информационим системима и рачунарским мрежама,
  • аутоматизацији у рачунарским мрежама,
  • администрирања у рачунарским мрежама са серверским оперативним системима на Linux-у и Windows-у,
  • администрирања виртуализованих и cloud платформи.

Наставни програми су усклађени са савременим концептом обука глобалних произвођача мрежне опреме, као што су Cisco, Mikrotik, Corning. Посебна пажња је посвећена стицању знања применљивих у пракси, тако да вам је обезбеђен самостални рад у савременим и добро опремљеним лабораторијама за рачунарске мреже и оптику.

У Школи постоје и локалне Cisco и Mikrotik академије које можете да похађате, а које су усклађене са редовном наставом. По завршетку обука моћи ћете да стекнете светски признате индустријске Cisco (CCNA) и Mikrotik (MTCNA) сертификате што ће вам помоћи да будете конкурентнији на тржишту.

Развојем мрежних технологија које се обрађују на овом модулу постоји стална потреба за запошљавањем кадрова из ове струке, нарочито у нашој земљи, а веома често и у иностраним компанијама. Када завршите основне студије, определићете се за неко од занимања попут администратор рачунарских мрежа, систем администратор, занимања из области безбедности рачунарских мрежа.

И ту није крај. Са остварених 180 ЕСПБ бодова и завршеним основним струковним студијама на модулу Администрирање рачунарских мрежа можете своја стечена знања лако да надоградите и даље усавршите у области мрежних и софтверских технологија уписом мастер студијског програма Мрежно и софтверско инжењерство и тиме стекнете додатних 120 ЕСПБ. 300 ЕСПБ је ниво једнак нивоу мастер академских студија. Више о студиjском програму и предметима можете погледати овде.

Ово је део коментара наших дипломаца:

Дино Алексић,
NOC Team Lead
NCR Corporation
„Могу рећи да су студије стварно свеобухватне и пружају применљива и потпуно практична знања. Уписао сам смер Интернет технологије због пословних трендова, иако сам одувек желео баш мрежама професионално да се бавим. Сада радим за велику компанију а клијент мог тима је европска компанија која послује на свим већим континентима и нуди професионалну мрежну опрему и cloud решења. Знање са Високе ИЦТ, не само што ми је помогло да се снађем у свом послу и брзо напредујем, него и да изградим целу инфраструктуру за рад адаптирањем база података и front-end познатих алата “.
Јована Јоксимовић,
Систем администратор
Heliant
„Што се тиче студирања у школи, радо препоручујем Високу ИЦТ свима који су у недоумици шта да упишу. Првенствено, што могу да кажем из свог искуства, јесте да сам у току студирања научила доста ствари помоћу којих сам могла да се запослим и да наставим даље школовање. Са стеченим знањем о мрежама, по завршетку школовања нашла сам одмах посао. Све колеге које познајем, и других генерација и модула, сви су запослени. Свидело ми се то што се учи конкретно како се шта ради, примењује, нема превише теорије, доста практичних ствари. Професори су се трудили да пренесу знање и науче нас како стручним стварима тако и животним”.​
Вељко Гонцић,
Сарадник за техничку IT подршку
Halkbank А.Д. Београд
Моје мишљење је да је студијски програм ИТ и модул Администрирање рачунарских мрежа прави избор за све оне који желе да направе своје прве кораке у свету информационих технологија. Предавања су јасна и концизна, предмети пуни како теоријских тако и практичних примера који су базирани на реалним проблемима и захтевима које послодавци стављају пред нас. Професори су професионални и јако пријатни, са задовољством се посвећују студентима и труде се да што боље и јасније пренесу знање. Модул Администрирање рачунарских мрежа је прави избор за свакога кога занима како се повезује мрежа рачунара, како то рачунари размењују информације, како се прави једна рачунарска мрежа која је уједно и основа сваке велике фирме данас. На овом модулу који је базиран на светски признатом Cisco курсу имао сам прилике да научим вештине које ми омогућавању да потпуно самостално дизајнирам и испројектујем рачунарску мрежу, заштитим је, оптимизујем како би шанса отказа била најмања а информације што брже путовале, као и јако битну вештину анализе рачунарске мреже како бих што брже и ефикасније пронашао квар и отклонио га. То ми је јако добро дошло у садашњем послу којим се бавим зато што је детектовање квара кључна вештина у свакој грани ИТ-а и вештина коју послодавци доста цене.
Марко Павлићевић,
Cybersecurity инжењер
TG-Sec
Давне 2003. године, у тадашњој "Вишој школи за Информационе и комуникационе технологије", отворен је нови смер - Интернет технологије, а ја сам уписан као један од студената прве генерације овог новог плана и програма. На овом одсеку слушао сам предмете највише везане за рачунарске мреже (Рачунарске мреже, Оперативни системи, Протоколи и уређаји за рутирање, Мреже за приступ). Три године након основних студија, уследила је специјализација у истом професионалном смеру, а у међувремену (као и након школовања) сам полагао испите за Cisco сертификације (CCNA, CCNP, CCIE). Током специјалистичких студија, појавили су се и нови предмети који су допринели мом стручном усавршавању (Оптичке и Бежичне мреже, Администрирање система и IP телефонија). Сада сам тренутно на мастер студијском програму Мрежно и софтверско инжењерство. Захваљујући добром и интензивном школском програму, као и стручном наставном кадру, изградио сам самопоуздање које ми је омогућило да се представим приватним компанијама које су водеће на нашим просторима у свету пројектовања и одржавања рачунарских мрежа.
Игор Милошевић,
Сервисни инжењер
Muehlbauer Technologies d.o.o.
Похађао сам ИТ модул Администрирање рачунарских мрежа на Високој „ИЦТ“. Оно што могу да кажем о установи, без обзира који модул изабрали, нећете се покајати. Овде можете да стекнете базично знање које ћете свакако кроз неки посао у будућности избрусити и самим тим постати ИТ стручњак. Што се тиче ИТ модула „Администрирање рачунарских мрежа“, овај модул вам нуди широку платформу за даљу каријеру. Уколико сутрадан желите да будете мрежни администратор, системски администратор за Linux/Windows или можда да манипулишете базама података, овај смер је дефинитивно за вас. Оно што се мора напоменути је да похађањем овог модула нећете остати заробљени у овој сфери ИТ и да уколико пожелите да уђете у свет програмирања, то свакако можете да урадите одабиром изборних предмета .
Миљан Аранђеловић,
Computer hardware and IoT technician
LoRa wireless
Био сам студент модула Администратор рачунарских мрежа. Прво бих рекао да сам први посао који сам радио и то на свој рачун, као послодавац, био везан за један пројекат OpenNebula Cloud инфраструктуре. Тачније, био сам склопио уговор да покажем које су могућности OpenNebula, у смислу hot live migration, као и виртуалне мреже са виртуалним рутером. Једноставно за тај пројекат сам примјењивао знање предмета који смо имали у школи Cloud Linux, основе Linux-а, као и из предмета везаних за мреже. Јако је добро што смо учили коришћење Linux-а у школи. То знање и сада примењујем на послу јер користимо виртуалне машине које су са Linux-ом, на пример за GitLab или Redmine Web сервис. Пошто у мојој фирми се развијају Web апликације онда је потребна и инфраструктура која ће опслуживати те Web апликације и базе података. У ту сврху користим знање Приватног Cloud-а као и Хибридног. С тим у вези, дајем савете backend девелоперима у смислу како да пројектују своје Web апликације како би касније оне могле да буду хоризонтално скалабилне. За то користим знање из предмета који су били везани за мреже, познавање рада IP, TCP/UDP, HTTP протокола и load балансера на апликативном нивоу. Знање које сам стекао преко предмета за мреже даје ми могућност да схватим принципе рада на које се заснива база добро пројектованих Web апликација. Зато девелпопери схватају колико је важно када им објашњавам суштину проблематике на коју касније наилазе када је потребно скалирање неке Web апликације. Како би се схватили неки појмови везано за сигурност, мора се имати знање мрежа. Овде је ове године извршено доста сајебер напада, тако да је веома битно добро се заштитити. За то је битна и подела LAN-а на подмреже и ограничења права, постављање ДМЗ-а. Све смо то лепо учили на нашем смеру. Тренутно радим на једном пројекту где ћу морати да извршим преглед стања код клијента једне WiFi инфраструктуре која је стандарда 4 (IEEE 802.11n-2009) и предложити прелазак на WiFi 6 стандард (IEEE 802.11ax-2021). Дакле знање мрежа, терминологија која је везана за wireless је неопходна. Без основног знања мрежа не може се постати ни добар девелопер или стручњак за сигурност (плавог као и црвеног тима). Без знања Linux-а тешко је добити посао везан за Cloud инфраструктуру. На пример радити у неком дата центру као техничар, или инжињер мреже и сл. Наша школа нам је сво то знање омогућила. Тачно је да је било немогуће све запамтити, али нам је основ рада био предочен, а касније за потребе посла је лако знати у ком смеру треба да се усредсредиш и решаваш проблеме на које наилазиш. Технологија ти је много јаснија, терминологија. Зато је базично знање које нам остаје после школе веома вредно. До сада сам добио три пута директну понуду из AWS-а за посао у њиховом data центру у Паризу. Нисам до сада покушао, јер ми не одговара живети у Паризу. Али ето и то је доказ, да неко ко заврши нашу школу може доћи до посла у великим светским Cloud компанијама.
Славен Милошевић,
Систем инжењер
Selectium d.o.o.
Пре свега сам срећан што сам одабрао Високу ИЦТ првенствено због концепта рада где се потенцира више праксе и учења савремених технологија које су тренутно заступљене на тржишту. Ово сам у пракси увидео када сам се запослио у првој фирми која се зове Saga у Network и Cyber Security сектору. Није било много ствари које нисам видео, чак и имао прилике да радим на тој опреми у Cisco лабораторији на Високој ИЦТ. Саме могућности запослења на тржишту после завршене Високе ИЦТ школе су веома добре и већина колега из моје генерације са којима сам и даље у контакту раде у добрим фирмама на озбиљним пројектима. Поред овога као највећу предност Високе ИЦТ у односу на друге факултете је тај однос са професорима, групе су углавном мање и свако има прилике да дође до свих неопходних знања веома брзо и ефикасно тако да не губи корак са темпом напредовања у свом стручном усавршавању.