Интернет технологије | | Одсек Висока школа за информационе и комуникационе технологије

Интернет технологије 

Интернет технологије

На студијском програму Интернет технологије студенти се обучавају за практична знања и вештине у области рачунарских мрежа, информационих технологија, софтверског инжењерства и медицинске информатике.

Студијски програм има четири модула који прате потребе тржишта за различитим типовима кадрова у области ICT-a. На сваком од модула студенти имају изборне предмете чиме стичу уже стручна и специјализовања знања у области која их интересује.

Модули на студијском програму Интернет технологије су:

  • Web програмирање
  • Администрирање рачунарских мрежа
  • Медицинска информатика
  • Информационе технологије

На модулу Web програмирање студенти се обучавају за практична знања и вештине у области web програмирања, објектног програмирања, база података и дела напредне администрације web сервера који је потребан за рад апликација. Више о модулу Web програмирање можете погледати овде.

Планирање, имплементација, одржавање и администрирање рачунарских мрежа су области које се обрађују на модулу Администрирање рачунарских мрежа. Више о модулу Администрирање рачунарских мрежа можете погледати овде.

Модул Медицинска информатика студентима нуди могућност да у области медицине и здравства примене савремене технологије, што укључује развој медицинског софтвера, одржавање и развој медицинске опреме, администрација система и мрежа, дизајнирање база великих података. Више о модулу Медицинска информатика можете погледати овде.

Студенти на модулу Информационе технологије се оспособљавају за развој web и десктоп апликација и подједнако добро за администрацију и одржавање рачунарских мрежа. Више о модулу Информационе технологије можете погледати овде овде.

По завршетку студијског програма Интернет технологије студенти стичу високо образовање првог степена струковних студија и звање - струковни инжењер електротехнике и рачунарства.

Више о студијском програму и предметима можете погледати овде.

У наставку су коментари и мишљења наших дипломаца који су запослени у IT компанијама:

Марија Рахман,
Front end engineer
HTEC Group
Уписала сам Високу ИЦТ школу 2013. године, смер Интернет технологије, Web програмирање. Програм студија обухватао је различите предмете нових технологија из области софтверског инжењерства и дизајна, као и рачунарских мрежа и администрације система. Знање које сам стекла из више различитих области информатике, помогло ми је у одлуци изабира технологије којом ћу се бавити. Кроз предмете на модулу web програмирање, стекла сам формално знање које сам имала прилике да практикујем кроз бројне вежбе и практичну наставу у компанији. Овим путем сам стекла добру основу која ми је служила да започнем своју каријеру као Front end програмер.
Светлана Марић,
развојни инжењер
Клиника MedAustron Wiener Neustadt Аустрија
Оно што су мени моје студије пружиле на модулу медицинска информатика, су могућност и добра основа за даље усавршавање на мастер програму Functional Imaging, Conventional & Ion Radiotherapy на универзитету Fachhochschule Wiener Neustadt у Аустрији. Предност едукације у овом правцу јесте могућност запошљавања на великом броју новотворених радних места у Европи, у области мултидисциплинарних студија као што је медицинска информатика.
Ана Планинчић,
Customer Support Representative
Elementor LTD Izrael
Бићу искрена, и мислим да ће се многи сложити са мном, када кренеш на факултет све што осећаш је изгубљеност, и мислиш да никада нећеш успети да завршиш и преиспитујеш се да ли си одабрала/одабрао праву струку. Међутим, оно што се мени десило на Високој ИЦТ школи, већ на првом предавању предмета Web дизајн, професори и асистенти ти улију мало наде. На студијском програму Интернет Технологије највише ми се свидело то што смо успели да прођемо кроз доста битних ствари везаних за PHP, JavaScript, HTML, CSS, jQuery, JSON... и што су нам дали основа да можемо да изаберемо у којем ћемо правцу желети да градимо нашу каријеру. Учење од професора и асистената на тим предметима ми је дало доста предзнања које сам касније надоградила прављењем пројеката како за школу тако и за посао. Тренутно сам запослена као Customer Support agent и све што сам научила прво на предмету Web дизајн, а потом и на Web програмирању и Web програмирању PHP ми је јако помогло да се осећам што сигурније и да уживам у послу.
Миланко Тополски,
PHP developer
Kolovrátok, spol. s r.o., Bratislava
Висока ИЦТ школа ми је пружила довољно знања за јуниорску позицију на коју сам конкурисао и био примљен након дипломирања. Током студија студенти како би положили предмете из програмирања, треба да израде пројекте који су показатељ наученог и исте после могу убацити у свој CV који ће им бити потребан приликом конкурса на неку радну позицију, што је један велики плус.
Немања Миловановић,
Full stack developer
Ewe Comp D.O.O.
Када неко спомене ИЦТ школу, прво што ме асоцира јесте пракса. Одлична пракса која ми је касније и помогла у даљем развијању каријере. Професори су оставили најјачи утисак на мене, због саме ангажованости на предавањима и вежбама, како у теоријском, тако и у практичном делу.
Никола Ковинић,
Инжењер за рачунарске мреже и вођа програмера
Platoo Group Институт за реуматологију
На високој ИЦТ сам био смер web програмирање, ту сам завршио основне, специјалистичке и мастер студије. С обзиром да сам изабрао смер за програмере, трудио сам се да одаберем изборне предмете везане за мреже тако да обухватим све области. Мастер рад сам одбранио тако што сам користио целокупно знање из свих области и мрежа и програмирања (програмирање SDN мрежа). У даљем раду ми је доста помогло велико искуство професора који су нам пренели знање из праксе. Тако да приликом запослења врло лако сам се уклопио. Такође је велики плус школе што се доста практично ради и да се све што се научи врло лако примени у пракси. На факултету сам волео све предмете јер у сваком предмету видео велики број корисних информација које могу да искористим у даљем животу, како у послу (програмирање, мреже), тако и у приватном животу (НЛП).
Дејан Чанчаревић,
Frontend developer
Smart Web d.o.o.
На Високој ИЦТ школи сам се упознао са чарима web програмирања. План и програм модула је конципиран тако да има доста практичне наставе која је била од круцијалног значаја приликом израде пројеката, а касније и за проналажење посла. Позитиван утисак школовања је то што смо на предметима увек учили програмске језике и технологије у складу са потребама тржишта.
Миљан Аранђеловић,
Computer hardware and IoT technician
LoRa wireless
Био сам студент модула Администратор рачунарских мрежа. Прво бих рекао да сам први посао који сам радио и то на свој рачун, као послодавац, био везан за један пројекат OpenNebula Cloud инфраструктуре. Тачније, био сам склопио уговор да покажем које су могућности OpenNebula, у смислу hot live migration, као и виртуалне мреже са виртуалним рутером. Једноставно за тај пројекат сам примјењивао знање предмета који смо имали у школи Cloud Linux, основе Linux-а, као и из предмета везаних за мреже. Јако је добро што смо учили коришћење Linux-а у школи. То знање и сада примењујем на послу јер користимо виртуалне машине које су са Linux-ом, на пример за GitLab или Redmine Web сервис. Пошто у мојој фирми се развијају Web апликације онда је потребна и инфраструктура која ће опслуживати те Web апликације и базе података. У ту сврху користим знање Приватног Cloud-а као и Хибридног. С тим у вези, дајем савете backend девелоперима у смислу како да пројектују своје Web апликације како би касније оне могле да буду хоризонтално скалабилне. За то користим знање из предмета који су били везани за мреже, познавање рада IP, TCP/UDP, HTTP протокола и load балансера на апликативном нивоу. Знање које сам стекао преко предмета за мреже даје ми могућност да схватим принципе рада на које се заснива база добро пројектованих Web апликација. Зато девелпопери схватају колико је важно када им објашњавам суштину проблематике на коју касније наилазе када је потребно скалирање неке Web апликације. Како би се схватили неки појмови везано за сигурност, мора се имати знање мрежа. Овде је ове године извршено доста сајебер напада, тако да је веома битно добро се заштитити. За то је битна и подела LAN-а на подмреже и ограничења права, постављање ДМЗ-а. Све смо то лепо учили на нашем смеру. Тренутно радим на једном пројекту где ћу морати да извршим преглед стања код клијента једне WiFi инфраструктуре која је стандарда 4 (IEEE 802.11n-2009) и предложити прелазак на WiFi 6 стандард (IEEE 802.11ax-2021). Дакле знање мрежа, терминологија која је везана за wireless је неопходна. Без основног знања мрежа не може се постати ни добар девелопер или стручњак за сигурност (плавог као и црвеног тима). Без знања Linux-а тешко је добити посао везан за Cloud инфраструктуру. На пример радити у неком дата центру као техничар, или инжињер мреже и сл. Наша школа нам је сво то знање омогућила. Тачно је да је било немогуће све запамтити, али нам је основ рада био предочен, а касније за потребе посла је лако знати у ком смеру треба да се усредсредиш и решаваш проблеме на које наилазиш. Технологија ти је много јаснија, терминологија. Зато је базично знање које нам остаје после школе веома вредно. До сада сам добио три пута директну понуду из AWS-а за посао у њиховом data центру у Паризу. Нисам до сада покушао, јер ми не одговара живети у Паризу. Али ето и то је доказ, да неко ко заврши нашу школу може доћи до посла у великим светским Cloud компанијама.